dinsdag 30 mei 2006

kies wat je wilt

levensmotto. devies waaruit iemands levensopvatting blijkt.

daar begint het al.
levens-opvatting.
een opvatting over het leven.

hoe kan een mens een gefundeerde opvatting over het leven hebben als het leven een aaneenschakeling is van mysteries, een labyrint van ondoorgrondelijke raadsels? het leven is als een gesluierd gezicht. je ziet nog net de contouren, amper de lijnen van de lippen, misschien het blinken van vochtige ogen.

het leven bestaat uit potentialiteiten waar er telkens slechts één werkelijkheid van wordt. de keuze van een seconde - een secondenkeuze - bepaalt welke potentialiteit zodanig aan kracht wint dat ze de sprong maakt van het mogelijkhedenrijk naar de reële wereld. het is meer dan puur toeval. en, "wat wij toeval noemen, is het toevluchtsoord der onwetendheid" zei spinoza.

een opvatting over onwetendheid? een onwetende opvatting?

de potentialiteiten liggen zomaar voor het grijpen. steek je hand uit naar die andere dimensie die zo vervlochten is met deze, en kies wat je wilt.

volgende moeilijkheid: een mens kan nooit weten wat hij wil. je hebt maar één leven dat je niet aan voorgaande levens kan toetsen, noch in een volgend leven kan herstellen. je kan niet nagaan welke beslissing, welke potentialiteit beter is, want er is geen vergelijking.

toch probeert de mens zich een zekerheid van bestaan te geven. probeert hij een richting te zoeken die hij kan blijven volgen. we zijn zwakke wezens. een houvast in de vorm van een gevormde levensopvatting is slechts een minieme tegemoetkoming aan de ongevormde potentialiteiten die rond onze realiteit dobberen.

ook ik probeer mij een opvatting eigen te maken. als je jong bent, wijzigen er meer elementen dan er constant blijven. je dompelt je dagelijks onder in een bad van kennis, van oeroude wijsheden die volledig nieuw voor je zijn. uit die brokken kennis haal je elementen die je bruikbaar vindt, die als puzzelstukjes passen in jouw gedachtenwereld.

zo ben ik elke dag een beetje anders. zo word ik elke dag een beetje meer gevormd..

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Waw. Ik moet me wel bijna even hard concentreren als tijdens het leren. Maar je zinnen hebben wel duizend keer meer zin. Ze slaan ergens op! Mooi verwoorde gedachten.

Anoniem zei

Als je Milan Kundera citeert, is het misschien beter om dat erbij te zetten... doen alsof andermans woorden van jezelf zijn is plagiaat. Maar dat wist je vast wel.